08-556 219 00

Följ med vår LIA på en dag i Rosendal

2024-05-02

Är du nyfiken på hur din LIA kan se ut hos M3 Bygg?  

För att ge en uppfattning om vad en LIA (Lärande i Praktiken) får göra hos M3 Bygg har vi frågat vår nuvarande praktikant Gustav Agestam. Han utbildar sig inom hållbart byggande på Nackademin och befinner sig på projekt Rosendal.  

Hej Gustav, kan du berätta lite om vad du brukar göra på din LIA? 
-Självklart kan jag det. Det är väldigt svårt att få med alla uppgifter jag fått arbeta då listan är lång. Det jag däremot kan säga är att jag har fått arbetat mycket med kalkyl, mängda material och deltagit på intressanta möten. Jag har även fått göra egenkontroller och provat på att styra mina egna underentreprenörer. Just nu sitter jag och sammanställer en drift och underhållspärm som ska lämnas in när vi lämnar över etapp 1 på projektet, och jag fick även i uppgift att göra en miljöberäkning på projektet. I många uppgifter får jag även arbeta i olika programvaror. Här är jag väldigt tacksam att jag har utbildningen i ryggen då jag lärt mig mycket om varorna där.  

 

Gustav Agestam, LIA 2. 

Har du någon viktig lärdom du vill dela med dig av? 
-Kommunikation är A och O. Det är det absolut viktigaste i ett projekt eftersom det är så många inblandade. Missar man att kommunicera blir det en väldigt stor dominoeffekt som påverkar många i ledet.  

Finns det något som har varit extra lärorikt under din LIA? 
-Jag skulle vilja påstå att allt jag har fått göra har varit väldigt lärorikt och jag kan därför inte lyfta en specifik sak. Jag vill däremot uppmana alla som kan att göra en LIA eftersom det är i praktiken jag lärt mig flest saker.  

Har du några tips till framtida praktikanter? 
-Jag valde M3 Bygg för dem jobbar med K-märkta byggnader som jag alltid varit intresserad av, men jag fick även en väldigt positiv känsla av dem. Mitt råd till dem som söker efter en plats att göra sin LIA på är att välja ett företag som dem tycker är intressant. Läs på om företaget, deras målsättningar och värderingar för att se till att det blir en så bra match som möjligt.  

Arbetsuppgifter 
Vi söker dig som vill utvecklas och lära dig mer. Studerar du till hållbart byggande kan du förslagsvis få arbeta med nedan uppgifter. Detta är ett axplock på uppgifter som våra LIA-kandidater kan få göra på sin praktik hos oss. 

  • Arbeta med kalkyl 

  • Mängda material 

  • Delta på intressanta möten 

  • Egenkontroller 

  • Styra underentreprenörer 

  • Produktionsuppföljning 

  • Läsa på ritningar och beskrivningar 

  • Sammanställa information 

  • Arbeta med programvaror 

  • Miljöberäkning 

 
Tack Gustav Agestam för dina utförliga svar i intervjun!